...én-kép...

2009.08.27. 11:19

A rossz én-kép önutálathoz vezethet, ha valaki nem képes arra, hogy meghallja a róla mondott pozitív dolgokat. Ez viszont negatívan befolyásolja a másokkal való kommunikációját, vagyis azt, hogy barátkozzon az emberekkel és kapcsolatokat építsen velük.

Három alapvető emberi szükséglet van, ezek közül kettő az énünkhöz, egy a cselekedeteinkhez kapcsolódik. Ezek olyanok, mint a 3 lábú széklábai. Ha nincs meg mind a 3, nemlehet ráülni. Más szóval, nem vagyunk a helyünkön és nem tudjuk elengedni, jól érezni magunkat.

1. Tartozom valahová...

Tudatában kell lennünk annak, hogy életünk értékes, függetlenül attól, hogy mit teszünk. Ezt az érzést csak a feltétel nélküli szeretet tudja nyújtani - amikor úgy szeretnek, ahogy vagyunk :) Ha egy kapcsolatban elfogadást tapasztalunk, az megerősíti valódi énünket, létezésünket.

2. Értékes vagyok...

A kudarcok alól való felszabadulás, és annak az elfogadása, hogy megbocsátottak nekünk, szorosan összefügg azzal az igényünkkel, hogy értékesnek érezzük magunkat. E nélkül hibáinkat értéktelenségünk bizonyítékaként fogjuk fel.

3. Képes vagyok...

Szükségünk van arra, hogy fontosnak érezzük magunkat. Éreznünk kell azt, hogy van valami dolgunk, szerepünk az életben. Ezzel együtt jár az alkalmasságtudat, amely belül azt diktálja: "Meg tudom csinálni!" Ez az optimista életfelfogás reményt, bátorságot ad. A "képes vagyok" érzése szorosan összefügg azzal, hogyan sikerült múltbeli problémáinkat megoldani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tothecross.blog.hu/api/trackback/id/tr571341526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása